Караниколов защитава намаляването на ДДС за ресторантите

България 03.06.2020 19:49 Снимка: ДНЕС+

Караниколов защитава намаляването на ДДС за ресторантите

Няма отстъпление от идеята за намаляване на ДДС за ресторанти и хотели. Това стана ясно от коментара на икономическия министър Емил Караниколов, с което опроверга твърдения, че с вратичка в закона се позволява на ресторантският бизнес да продължи да плаща осигуровки на минимална работна заплата.

Според Караниколов всяко изменение на данъчни закони трябва да се прави след широко обсъждане.

В случая обаче заради извънредното положение секторът бил засегнат на 100%. Те ще имат проблеми тепърва в това да върнат доверието на потребителите, смята министърът. Мярката обаче щяла да осигури някаква ликвидност в сектора, а тези хора имат кредити, защити секторът Караниколов.

Помага се и на други сектори. Програмите на ведомството му нямало да стигнат за всички стопански субекти.

Припомняме, че на 12 май премиерът Бойко Борисов направи отстъпка пред хотелиерите и ресторантьорите - ДДС става 9% за заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма.

Преди това ГЕРБ и Обединените патриоти подписаха Закона за ДДС, с което ставката се намалява на 9% за хотели, ресторанти и книги. Намаленото ДДС ще важи до края на следващата година.

Бюджетната комисия също прие на първо четене по-ниското ДДС са хотели и ресторанти. Знаково на заседанието обаче не присъства нито финансовия министър Владислав Горанов, нито председателя на комисията Менда Стоянова от ГЕРБ.

Финансовото министерство излезе с позиция, че е твърдо против нямаляването на ДДС за стоки и услуги. 

CHF CHF 1 1.81499
GBP GBP 1 2.14178
RON RON 10 4.026
TRY TRY 10 2.18285
USD USD 1 1.65286